Jakie linki do Cirrus Pro 4m2?

Samoróbki, udoskonalenia...
Awatar użytkownika
p boy
Pierwsze loty
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 23 września 2012, 20:52
kite: cirrus pro 4m
Lokalizacja: cleethorpes

Jakie linki do Cirrus Pro 4m2?

Postautor: p boy » niedziela, 23 września 2012, 21:20

witam

mam pytannie odnosnie linek ....
orginalnie miałem 2x158 kg
2x60kg
no wlasnie miałem do dzisiaj,zerwalem ja na dosyc silnym wietrze (okolo 20mph-30mph)
dodam ze nie jestem mega doswiadczony dopiero zaczynam,jest to moj pierwszy kite,takze prosze o wyrozumiałość,dodam ze jestem tez dosyc ciężki(125kg)
prosze mi doradzic jakie linki najlepiej dobrac do mojej wagi:)
pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony środa, 26 września 2012, 10:27 przez Landkiting.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana treści tematu.

Awatar użytkownika
piotrrodzim
Początkujący kiter
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 15 czerwca 2010, 12:04
Lokalizacja: ełk

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: piotrrodzim » poniedziałek, 24 września 2012, 14:32


Awatar użytkownika
asesino
Ogarnięty kiter
Posty: 1375
Rejestracja: wtorek, 18 grudnia 2007, 03:28
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: WROCŁAW, KARSKO,BERLIN
Kontaktowanie:

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: asesino » poniedziałek, 24 września 2012, 16:49

Ja śmigam na linkach z flexifoil... nie do zajechania. Generalnie, jakieś około 200 kg wybierz. Chyba że chcesz na tym latawcu skakać, to nie ma co ryzykować, znajdź jakieś około 300 kg i lataj ze spokojną głową.

Awatar użytkownika
p boy
Pierwsze loty
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 23 września 2012, 20:52
kite: cirrus pro 4m
Lokalizacja: cleethorpes

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: p boy » poniedziałek, 24 września 2012, 20:38

ok.dzieki wielkie;)


pozdro

Awatar użytkownika
Ori
Kiter
Posty: 412
Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2010, 00:41
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Poznań

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: Ori » poniedziałek, 24 września 2012, 21:42

A ja skaczę na linkach dostarczonych z Lavą II od firmy Elliot, która jest jakościowo dużo gorsza od Flexifoila. W dodatku są to linki 180kg/95kg. Hymmm... Czyżbym ryzykował?

Awatar użytkownika
materatz
Kiter
Posty: 104
Rejestracja: poniedziałek, 5 września 2011, 19:49
kite: Panczenista Blaze 5.0
Lokalizacja: Wroclaw

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: materatz » wtorek, 25 września 2012, 21:44

Ori pisze:A ja skaczę na linkach dostarczonych z Lavą II od firmy Elliot, która jest jakościowo dużo gorsza od Flexifoila. W dodatku są to linki 180kg/95kg. Hymmm... Czyżbym ryzykował?

Jak masz akcelerometr w telefonie to sie dowiesz po pierwszym lataniu jak bardzo ryzykujesz :) Przy 2g ważysz 2 razy tyle :)

Awatar użytkownika
p boy
Pierwsze loty
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 23 września 2012, 20:52
kite: cirrus pro 4m
Lokalizacja: cleethorpes

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: p boy » wtorek, 25 września 2012, 23:50

znalazlem linki dyneema 4x25m(480kg)
http://pages.ebay.com/link/?nav=item.vi ... 100415/2mm
rozmawialem z gosciem mowilze moze mi zrobic 4x25m(300kg)/1,4mm
...ale roznica miedzy tymi dwoma jest zaledwie jakies 35zl.
powiedzcie mi czy moge np zalozyc 4x300kg albo wiecej,czy linki hamujace musza byc slabsze?czy grubosc tez jest wazna?bo wydaje mi sie ze im grubsza tym wieksze opory?dzieki wielkie za pomoc
pozdro;)

Awatar użytkownika
asesino
Ogarnięty kiter
Posty: 1375
Rejestracja: wtorek, 18 grudnia 2007, 03:28
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: WROCŁAW, KARSKO,BERLIN
Kontaktowanie:

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: asesino » środa, 26 września 2012, 08:52

Zawsze grubość jest ważna :) Ja na Twoim miejscu wziąłbym te 480 i miał spokojną głowę, a o opory bym się nie martwił. Z drugiej strony można powiedzieć: a po co aż tyle! Zawsze można pogdybać. Moją opinie znasz ;)

Awatar użytkownika
p boy
Pierwsze loty
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 23 września 2012, 20:52
kite: cirrus pro 4m
Lokalizacja: cleethorpes

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: p boy » środa, 26 września 2012, 09:01

asesino pisze:Zawsze grubość jest ważna :) Ja na Twoim miejscu wziąłbym te 480 i miał spokojną głowę, a o opory bym się nie martwił. Z drugiej strony można powiedzieć: a po co aż tyle! Zawsze można pogdybać. Moją opinie znasz ;)


dzieki;)

Awatar użytkownika
materatz
Kiter
Posty: 104
Rejestracja: poniedziałek, 5 września 2011, 19:49
kite: Panczenista Blaze 5.0
Lokalizacja: Wroclaw

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: materatz » środa, 26 września 2012, 09:35

To nie akrobat tylko ciągnik więc o opory głównych się nie martw. Przy takiej nośności linek prędzej wyrwie ci manetki z ręki niż strzeli linka. Na hamulce może i by się ciut cieńsze przydały bo tutaj opory jednak nieznacznie aczkolwiek istotnie mogą naciągać krawędź, mogą nie muszą.

"Zaufaj mi jestem inżynierem" ;)

Awatar użytkownika
p boy
Pierwsze loty
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 23 września 2012, 20:52
kite: cirrus pro 4m
Lokalizacja: cleethorpes

Re: cirrus pro 4m2

Postautor: p boy » środa, 26 września 2012, 09:54

dzieki.wlasnie kupilem dyneema 4x25m/480kg,2mm

pozdro

Awatar użytkownika
Ori
Kiter
Posty: 412
Rejestracja: poniedziałek, 25 października 2010, 00:41
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Poznań

Re: Jakie linki do Cirrus Pro 4m2?

Postautor: Ori » środa, 26 września 2012, 23:50

To już musztarda po obiedzie bo linki już kupione, ale i tak napiszę - może komuś się to przyda.

W przypadku gdybyś miał być utrzymywany nad ziemią w spoczynku to linki główne muszą wytrzymać siłę naciągu równą Twojemu ciężarowi, czyli 125 daN. Jednak latawiec może wyciągnąć człowieka do góry z całkiem sporym przyspieszeniem. Wówczas, jak zauważył materatz siła naciągu będzie większa. Przy przyspieszeniu o wartości 1 g pionowo w górę, siła naciągu linek będzie wynosić już 2*125 daN = 250 daN.

Nie wiem z jakimi przyspieszeniami ma się do czynienia podczas skakania, bo nie mam czym mierzyć przyspieszenia podczas skoku, ale wiem że utrzymanie swojego podwojonego ciężaru na rękach jest bardzo trudne, przynajmniej dla mnie. To oznacza, że wystarczą linki główne o wytrzymałości równej 2 razy ciężar + trochę jako margines bezpieczeństwa. Ja ważę 80 kg, a mam linki 180 daN i jak dotąd nie zerwały mi się pomimo intensywnego użytkowania. Jak szarpnie mocniej to i tak nie zerwie linek bo wcześniej wyszarpnie mi manetki z rąk.

Linki 300 kg by wystarczyły, a na hamulcowe jakieś cieńsze (bo wystaczą, bo tańsze, bo mniejszy opór). Co do oporu linek, to miałem kiedyś sprawdzić jaki ma wpływ na lot latawca, ale nie miałem czasu. Mam nadzieję, że podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Te nowe linki są wyraźnie grubsze od starych, więc może da się zaobserwować jakaś różnica w zachowaniu latawca.

Awatar użytkownika
materatz
Kiter
Posty: 104
Rejestracja: poniedziałek, 5 września 2011, 19:49
kite: Panczenista Blaze 5.0
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Jakie linki do Cirrus Pro 4m2?

Postautor: materatz » czwartek, 27 września 2012, 00:00

Ori pisze: To oznacza, że wystarczą linki główne o wytrzymałości równej 2 razy ciężar + trochę jako margines bezpieczeństwa.


To jest bardzo dobry punkt wyjścia jeżeli założymy że symulujemy to dla stanu fabrycznego.
Przeciągniesz linki po lodzie po krzaczorach chaszczach i cholera jeszcze wie po czym zniszczenia mechaniczne od zawijania a dodamy do tego UV, zmiany temperatury, wilgoć etc. I z linek 2mm o uciągu 480 po roku zrobi się ... no właśnie ile?

Jaki może być w takim razie najlepszy wybór? Jeśli grubość i ciężar nie wpłyną istotnie na właściwości lotne szmaty a portfel pozwoli to najgrubsze - będą na dłużej ;)

Awatar użytkownika
Enozo
Ekspert Landkiting.pl
Posty: 5191
Rejestracja: wtorek, 3 października 2006, 00:00
Tel.: 504010296
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Jakie linki do Cirrus Pro 4m2?

Postautor: Enozo » czwartek, 27 września 2012, 10:03

Myślę, że zamiast zastanawiać się i robić obliczenia można pójść na skróty i zastosować linki wytrzymałości takiej jak dają producenci latawców. 180/110 kg są już wystarczająco wytrzymałe. 360/360 kg stosuje się w latawcach służących do skoków z buggy czy deską. Latawce DSS (duże czyli od 8 metrów i większe) mają linki wytrzymałości 360 do nawet 500 kg.

Awatar użytkownika
Nevalon
Ogarnięty kiter
Posty: 2269
Rejestracja: poniedziałek, 28 lipca 2008, 18:15
kite: Peter Lynn, HQ, Kitech
decha: Trampa HK Pro custom
buggy: Peter Lynn
Tel.: 500 000 835
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Jakie linki do Cirrus Pro 4m2?

Postautor: Nevalon » czwartek, 27 września 2012, 18:58

500-tek używa się w większości przypadków dolnego odcinka przy Y-Line. Poza tym DSS 300/300 kg lub 300/200 kg i fullpower w okolicach 200/100 kg.


Wróć do „Zrób to sam”